Prostaatontsteking

Een ontsteking van de prostaat wordt ook wel Prostatitis genoemd. Dit is een vervelende ontsteking die voor veel pijn kan zorgen.

Bij een prostaatontsteking is er in de meeste gevallen sprake van een infectie (met bacteriën) van het klierweefsel van de prostaat.

Deze infectie komt bijna altijd voort uit een eerdere blaasontsteking. In de plasbuis en de blaas komen altijd wel bacteriën voor; het is er vochtig, warm en er worden via de urine een heleboel voedingsstoffen voor de bacteriën aangereikt. Het zijn eigenlijk bijna altijd de ‘bekende’ eigen darmbacteriën die hier rondhangen, en die doen normaal gesproken weinig kwaad: het zijn nuttige bacteriën voor het lichaam, die in het darmkanaal helpen bij de spijsvertering.

Via de urine worden deze bacteriën naar buiten gespoeld voordat er teveel van komen in de blaas.

In bepaalde omstandigheden (bijvoorbeeld bij weinig drinken, weinig urineproductie bij veel transpireren in de zomer, verminderde weerstand bij griep, agressievere bacteriën) kan er echter toch een dusdanig groot aantal bacteriën ontstaan, dat dit leidt tot een infectie van blaas en/of prostaat.

Vaak gaat de blaasontsteking dan weer vanzelf over (die spoelt zichzelf weer schoon), maar bij de prostaat gaat dat moeilijker.

 • Ten eerste stroomt er wel urine langs, maar niet er doorheen, zodat de prostaat niet zo makkelijk kan worden doorgespoeld.
 • Ten tweede is om één of andere reden de weerstand tegen infecties in de prostaat niet zo hoog; mogelijk is dat een gevolg van het feit dat de bacteriën die erbij betrokken zijn geen absolute ‘vreemden’ zijn voor ons afweersysteem – het zijn immers meestal de eigen darmbacteriën. Zolang de bacteriën maar niet al te agressief zijn, worden ze relatief ongemoeid gelaten door de lichaamsafweer. Anders is het met sommige geslachtsziekten die een prostaat-ontsteking kunnen veroorzaken; hierop wordt door het lichaam vaak heftig gereageerd met hoge koorts en ernstig ziekzijn.

Symptomen van een prostaatontsteking

 • U kunt pijn hebben tussen de anus en de balzak, in de onderbuik, in de liezen of in de rug.
 • De klachten kunnen erger worden als u fietst of gaat zitten.
 • De pijn is meestal zeurend, soms heftig.
 • Het plassen kan branderig aanvoelen, net als bij een blaasontsteking.

Daarnaast kunt u last hebben van:

 • Vaak aandrang voelen om te plassen, maar per keer plast u minder.
 • Met een slappere straal plassen.
 • Moeilijk de plas op kunnen houden.

Acute prostatitis

Acute prostatitis komt over het algemeen vooral voor bij jonge mannen en gaat meestal gepaard met een blaasontsteking. Blijft de prostatitis echter regelmatig terugkomen, dan is er sprake van een chronische bacteriële ontsteking van de prostaat. Prostatitis is niet geschikt voor zelfmedicatie. Raadpleeg bij het vermoeden van een acute of chronische prostaatontsteking altijd een arts.

Behandeling

Volg de volgende adviezen op:

 • Het is vooral erg belangrijk om veel te drinken, het liefst twee liter per dag.
 • Wanneer u regelmatig plast, spoelt u bacteriën naar buiten. Plas uw blaas daarom altijd goed leeg.
 • Is de ontsteking het gevolg van een soa? Gebruik dan een condoom tijdens het vrijen om te voorkomen dat uw partner ook besmet raakt. Uw partner moet zich sowieso ook laten testen op de soa!

U krijgt bij een prostaatontsteking antibiotica voorgeschreven voor een langere periode. Bij sommigen is dat 2 weken, bij anderen zelfs 4 – 6 weken. Het is belangrijk dat u deze antibioticumkuur volledig afmaakt, ook als u geen last meer heeft van de klachten. Maakt u de kuur niet af, dan kan de ontsteking namelijk makkelijk terugkomen.

Als u een pijnstiller wilt gebruiken, kunt u het beste paracetamol gebruiken. Bespreek dit eventueel met uw arts.