De prostaat speelt een belangrijke rol bij de voortplanting en is in principe bij elke man aanwezig in het menselijk lichaam. De prostaat heeft echter ook de eigenschap, dat hij vanaf de puberteit langzaam begint te groeien.
Bij ongeveer 30% van de mannen leidt dit tot een dusdanig vergrote prostaat, dat ze er last van gaan krijgen. Meestal gebeurt dit bij het bereiken van de 50-jarige leeftijd. Dit wordt een goedaardige prostaatvergroting genoemd.
Om een goed begrip te krijgen van veel voorkomende prostaatklachten is het van belang om te weten wat de prostaat precies en wat de ligging er van is.
De prostaat
De prostaat is een klier, ongeveer zo groot als een kastanje. Deze klier zit net onder de blaas zoals u hierboven kunt zien. De plasbuis loopt dan vanuit de blaas door de prostaat en penis naar buiten. De prostaat produceert het vocht waar de zaadcellen in zwemmen wat uiteindelijk sperma vormt. Bij een zaadlozing komt dit vocht via de plasbuis naar buiten (ejaculatie).
Op oudere leeftijd (50 plus) wordt de prostaat groter.
Hierdoor kan de plasbuis dan gedeeltelijk dicht worden gedrukt. Ook de spieren van de blaas blijken op oudere leeftijd vaak minder goed te werken. De spieren onder de blaas, de bekkenbodemspieren, kunnen veranderen en daardoor het plassen lastiger maken. Dit worden ook wel mictieproblemen genoemd. Door deze drie veranderingen kunnen onderstaande plasproblemen ontstaan:
- U moet overdag vaker plassen.
- U moet er ’s nachts vaak uit om te plassen, waardoor u minder goed slaapt.
- De plas komt moeilijk op gang of heeft een zwakkere straal.
- Na het plassen druppelt u na.
- U gaat naar het toilet om te plassen en vervolgens komt er (bijna) niets.
- Het lukt minder goed om helemaal uit te plassen.
- Het lukt minder goed om de plas lang op te houden.
- Soms kunt u tijdelijk juist niet plassen.
Deze veranderingen zijn goedaardig. Plasklachten hebben zelden iets met prostaatkanker te maken.